Programozás. Egy nehéz téma. Azonban tudni kell, hogy a mesterséges intelligencia alkalmazásához szükségünk van ezen képesség minimális elsajátítására és a Python ismerete nagy előnyt jelent.

Viszont alapesetben sok embernek a végeláthatatlan kódsorok, összefüggéstelen utasítások és értelmezhetetlen szintaktika ugrik be a programozásról. És természetesen, csak egy több éven át, egyetemen képzett PROGRAMOZÓ képes ilyen földöntúli dolgot értelmezni és kézben tartani.

Én ezt teljesen másként gondolom. Igenis vannak olyan programozási nyelvek, melyek minimális tanulás után jól és egyszerűen használhatók. Ezt gondolom magáról a Pythonról is.

Manapság már nem kérdés, hogy mindenkinek (mérnök, marketinges stb.) érteni kell valamilyen szinten a programozáshoz, mivel egyrészről informatikus hiány van (nincs aki dolgozzon), másrészről lassan minden eszközünk okos lesz és minden folyamatot okos módon akarunk kezelni (automatizált marketing, gépi látás, orvosi megoldások).

Az IT tudás olyan lesz mint az angol nyelv vagy a B kategóriás jogosítvány. Annak idején csak néhányan tudták vagy rendelkeztek vele, de manapság már elvárás a fehér galléros munkakörökben.

Nincs egyértelmű válasz arra, melyik az a programozási nyelv, amelyet érdemes megtanulni. Nincs olyan, hogy legjobb programozási nyelv. Viszont szeretnék most mutatni 6 érvet ami miatt azt gondolom hogy a jövőre való tekintettel érdemes elköteleződni a címben említett nyelv mellett.

1.  A Python népszerű

A StackOverflow (egy platform ahol a diákok és szakemberek programozással kapcsolatos kérdéseket tehetnek fel és válaszolhatnak meg) programozási nyelv népszerűségi rangsora szerint a Python lehagyta az összes nyelvet. Talán a népszerűség nem tűnik hasznos összehasonlítási alapnak, de nagyban befolyásolja mennyi és milyen minőségű tartalom érhető el az adott nyelvhez.

A Python először 1991-ben jelent meg az ABC programozási nyelv utódjaként. Amikor a megalkotója, Guido van Rossum, a feladaton dolgozott, fogalma sem volt róla hogy ilyen népszerű lesz az általa megalkotott nyelv.

A fő programozási nyelvek népszerűsége.
A fő programozási nyelvek népszerűsége. Kép forrása: Stackoverflow.

A sikere nem csak a jelenlegi népszerűségének köszönhető. A StackOverflow megvizsgálta a programozási nyelvek iránti érdeklődés változását a magas jövedelmű országokban indított keresések alapján. Az eredmény azt mutatja, hogy a Python lett a legstabilabban és leggyorsabban növekvő fő nyelv.

Ha a jövőbe tekintünk, akkor is egyértelműnek látszik a népszerűségének növekedése.

A fő programozási nyelvek népszerűségének vátozása a jövőben.
A fő programozási nyelvek népszerűségének vátozása a jövőben. Kép forrása: Stackoverflow.

2. Komoly cégek használják a Python-t

Elmondható, hogy több nagy technológiai cég (Uber, Paypal, Google, Facebook, Instagram, Netflix, Dropbox, Reddit stb.) is Python-t használ a fejlesztési és tesztelési feladatok során.

Ezeken túlmenően a Python-t a robotikában, beágyazott rendszerekben is széles körben használják, még Arduino vezérlésre is. A korábban C és C++ nyelven íródott programok is könnyen kapcsolhatók ebben a nyelvben írt rendszerekhez.

Bárhol, ahol szükség van adatelemzésre a Python és moduljai előnyben vannak. A Goldman Sachs az egyike azon nagy pénzügyi intézményeknek, aki használják az általuk generált nagy mennyiségű adat (tranzakciók, előrejelzések)  feldolgozására.

Ezen típusú felhasználás az utóbbi időben rendkívül népszerű lett, mivel a szoftver mögött álló hardver feldolgozó ereje nagy mértékben nőtt. Így adatelemzés során akár pillanatok alatt képesek vagyunk a múlt eseményeit értelmezi, vagy a jövőt meghatározni.

3. Gépi tanulás Python segítségével

Ma már senki előtt sem titok, hogy a gépi tanulás mennyire fontos a modern világban. Meghatározza az internetes létedet, és koordinálnak mindent a neurális hálózatok segítségével a szociális hálózatoktól kezdve az önvezető autókig. Az utóbbi években ez a terület hatalmas fejlődésen ment keresztül és meghatározó szerepe lesz az elkövetkező 20-30 esztendő fejlődésében.

Hol találkozik az ember a Python-nal? Ha gépi tanulásról beszélünk, mindenhol. A Google által fejlesztett TensorFlow elsősorban ezen nyelv segítségével programozható, Minden online kurzus a neurális hálózatok témakörében Python nyelven érhető el. Minden gépi tanuláshoz kapcsolható módszer és egyéb tartalom nagyon jól kezelhető Python segítségével.

A gépi tanulás való hozzáértés igénye az iparban és szolgáltatói szférában napról napra növekszik. Ezen igényből fakadóan a Python nyelv is folyamatos fejlődésen megy keresztül.

4. Python széles támogatással rendelkezik

A népszerűség folyamatos növekedése miatt remek támogatottsággal rendelkezik minden szinten. Mint a kezdők számára népszerű nyelv, számos oktatási anyagban elérhetőek az alapvető programozási koncepciók magyarázata.

A programozási nyelvek online közösségi támogatottsága folyamatosan növekszik, de itt is kiemelkedik a Python: szinte minden problémára és hibaüzenetre található az interneten részletes magyarázat és megoldási javaslat. Így aki saját maga kezd neki elsajátítani a nyelvet, meg tud oldani saját erőből minden problémát.

TOP 20 mesterséges intelligenciát segítő Python könyvár.
TOP 20 mesterséges intelligenciát segítő Python könyvár. Forrás: kdnuggets.

A sokoldalúságát jellemzi, hogy több mint 125 000, harmadik féltől származó könyvtár érhető el az interneten. Ezeket főként speciális célokra használják: webfejlesztés, szövegfeldolgozás, mesterséges intelligencia, gépi tanulás.

Például egy biológus számára nélkülözhetetlen a Biopython könyvtár, mely nagyban segíti a munkáját genetikai szekventálás témakörében. Az adatelemzés és mesterséges intelligencia egy sarokköve ez a nyelv: egy adattudós (data scientist) vagy adatmérnök (data engineer) számára nélkülözhetetlen eszközök a NumPy, matplotlib vagy a pandas könyvtárak.

5. Python az oktatás nyelve

A számítógépek használata az oktatásban radikálisan megváltozott az utóbbi években. A múltban a szerencsésebb diákok megtanulták a prezentációs technikákat a számítástechnikai eszközök segítségével, de másra nem futotta. Manapság már az sem megy csodaszámba, ha a gyerekek kódolni tanulnak az iskola falain belül.

A Python könnyen olvasható, egyszerű leírással és józan ésszel követhető szintaxissal rendelkezik. Mivel felhasználói élmény sokkal jobb a többi programozási nyelvhez viszonyítva, tökéletes eszköz a gyerekek tanítására.

Ezen nyelv segítségével programozható az egyik legnépszerűbb mini számítógép a Raspberry Pi is, mely piacvezető szerepet tölt be a házimozi és okos otthon alkalmazásokban.

A fiatalok nevelésén túlmutat az a tény, hogy a számítógépes tudományokat és matematikát hallgató egyetemisták számára is kötelező tananyag a Python.  Ez a nyelv a Codecademy szerint is a leggyorsabban növekvő nyelv, melyet könnyedén lehet online képzés segítségével elsajátítani.

6. A Python ingyenes

Talán a legfontosabb tényező, de igaz. A Python keretrendszer és tudást tartalmazó könyvtárak mind ingyenesen állnak rendelkezésre, vagyis divatos szóval élve open-source-ok. Nagyon fontos tudni, hogy mind a Python-t, mind a kiszolgáló könyvtárakat folyamatosan fejlesztik a jobb felhasználói élmény érdekében.

Összefoglalva:

a bemutatott érvek közül már 1-2 is elegendő, hogy elköteleződjön valaki az adott programozási nyelv mellett. Azonban a felsorolás összessége biztossá teszi, hogy a jövőben aki mesterséges intelligencia, gépi tanulás vagy speciális területeken tevékenykedik, a legjobb döntést programozási nyelv elsajátítására a Python jelenti.